5. mai 2007

Det finnes bare fjorten Dali Lama!

Tashi er journalist ved radiostasjonen Voice of Tibet. Dalai Lamas egen radiokanal. Tibitaner, men født i eksil i India. Voice of Tibet blir produsert i Dharamsala, men er radioen er finansiert fra Norge. I studio henger det et tibetansk og et norsk flagg. Det norske henger feil vei, men vi unnlater høflig å påpeke dette. Etter Kinas inntog i Tibet i 1951 fulgte en lang periode med uro og opptøyer. Siden det store folkeopprøret i 1959 og Dalai Lamas påfølgende flukt til India, har 100 000 tibetanere flyktet etter. I april 1959 etablerte Dalai Lama sin eksilregjering her i Dharamsala, siden har dette forblitt et sentrum for det eksiltibetanske miljøet.

Vi har kommet til Dharamsala for å oppsøke denne radiostasjonen. Gjennom hele vår reise i Tibet har vi lyttet til radioen for å høre om det er mulig å ta inn sendingen. Kineserne bruker nemlig enorme summer for å hindre at tibetanerne får høre det Tashi har å si. Mest av alt liker tibetanerne å høre om hva deres øverste leder og gudekonge Dalai Lama foretar seg. Og det er en slik reportasje vi skal bli med Tashi for å lage.


I Dalai Lamas tette program står et todagers besøk i den indiske byen Solan. Her skal han holde en offentlig tale og besøke et tibetansk bön kloster utenfor byen. Bilturen innebærer syv timer på svingete veier og syv timer med Bollywoods gratest hits. Vi erfarer på en bitter måte at det kan være lurt å ta med en plate med deLillos på var neste tur til India.


I Solan står hele byen på hodet før Lamaens besøk. Politisirener varsler gudekongens ankomst. En scene er rigget til på byens fotballbane. Publikum strekker hals i det en blank selvfarget bils svinger inn på plassen og ut stiger en bylt av gult og rødt bomullstoff. Dalai Lama er kommet. Han hilser til alle himmelretninger og slår av en spøk før han vagler seg til rette på et metershøyt podium midt på scenen. Tashi starter lydbåndet sitt og mumlingen begynner.

Midt under den to timer lange seansen blir Morgan intervjuet av Indisk TV. De vil vite hva buddhismen betyr for han i hverdagen. Morgan benytter sjansen til å fortelle om sitt fjerne slektskap med tidligere biskop Gunnar Stålseth for ’nte gang. Han er fornøyd.


Ingen kommentarer: