26. mai 2007

Potala - buddhismens Vatikan

Man kan sitte i timevis og bare stirre på denne mektige bygningen. En koloss, 400 meter lang, 300 meter bred og fantastiske 13 etasjer høyt. Tibetanerne selv mener at Potala ikke ble bygget av mennesker. Et slikt byggverk er det bare guder som kan få til. Historien viser noe annet. Potala hviler på en fjellknaus, Den røde åsen, midt i byen. Allerede på 600-tallet fant driftige tibetanere ut at stedet var ideelt for mektige byggverk, og det ble bygget en borg der. 1000 år senere lå imidlertid borgen i ruiner. Dagens Potala ble bygget av den femte Dalai Lama. Byggverket forteller om en svunnet storhetstid i tibetansk historie. Den fem meter tykke grunnmuren ble fylt med flytende kobber for å kunne motstå jordskjelv. Taket ble forgylt med kobber og gull. Potala sto ferdig i 1693.

En varm dag tar vi mot til oss og begynner klatringen. Potalas mange trapper er en utfordring i nesten 4000 meters høyde. Mens vi tar en pustepause på en benk kommer en munk bort til oss og insisterer på å ta et bilde av oss med sin splitter nye mobiltelefon fra Motorola. Vi smiler tappert. Potala er en labyrint med over 1200 rom og 10 000 altere, men bak fløyelsrep geleides vi trygt rundt. Gyldne buddhastatuer og eldgamle veggmalerier er svakt opplyst av blafrende smørlamper. Dessverre er det ikke lov til å fotografere der inne, men vi drister oss til et lite foto på gudekongens toalett, en sprekk i gulvet og 13 meter fritt fall. Luftig. På palassets topp finner vi lamaens residens. Her bodde den 14. Dalai Lama helt til han flyktet til India i 1959.

Livet i Potala kunne sikkert være ensomt. Den sjette Dalai Lama, også kalt ”Melodiøs Renhet”, etterlot seg dette diktet:

Ensom bor jeg i Potala
og er en Gud på Jorden
Men nede i byen er jeg
Den første blant svirebrødre

i larmende drikkelag

























Ingen kommentarer: