2. mai 2007

Taj Mahal

11 timer på et indisk tog er mer enn nok for de fleste. Spesielt for oss. Vi har selskap av en gammel og tannløs indisk kvinne. Hun sover, søler vann, gumler noe curry greier, søler melk og skriker umotivert ut av vinduet når toget stopper på stasjoner. Men det er en bygning som får oss til å utholde denne demente terroristen. Marmorjuvelen Taj Mahal.

Agra skal ifølge guideboken romme noen av Indias mest uærlige og innpåslitne rickshawsjåfører og postkortpushere. Ikke før vi har kommet oss av toget kaster de seg over oss. En sjåfør prøver å overbevise oss om at hotellet vi har sett oss ut er lagt ned. Han vet selvsagt om et godt alternativ. Denne kvelden synes Morgan at det er lenge siden han var på en skikkelig snurr. Som sagt så gjort. Etter et voksent inntak av Kingfisher light løper han rundt og skremmer Agras løshunder til lydighet.


Taj Mahal er stengt på fredager. Vi bruker derfor en dag på noen severdigheter som befinner seg 40 kilometer utenfor byen. Mogulen Akbar ble nemlig lei av alt bråket i Agra. I 1571 hadde han fått nok og bygget byen Fatehpur Sikri. Det tok imidlertid ikke lang tid før fagfolk fant ut at det ikke var nok vann på stedet, og byen ble forlatt. Igjen står en enorm moske og et tomt keiserpalass.


Historien vil ha det til at Mogulen Shah Jahan bygget Taj Mahal til ære for sin yndlingshustru. Marmorpalasset stod ferdig i 1653. Midt inne i symetrien ligger yndlingskona begravet, hun døde under barsel i 1631. I dag er Taj Mahal truet fra flere hold. Marmoren forvitrer på grunn av sterk forurensning. Minkende vannførsel i elva Jamuna har gjort grunnen porøs og man frykter at de fire 40 meter høye minaretene skal bli skjeve. Sist men ikke minst har Taj Mahals status som Indias fremste nasjonalsymbol gjort det til et terrormål for islamister. Dette til tross for at Taj Mahal kanskje er det flotteste, mest kjente og mest beundrede islamske byggverk på kloden.


Ingen kommentarer: